Vyhľadať
Close this search box.
Vyhľadať
Close this search box.

Hubárska sezóna pokračuje – tipy pre úspešný zber hríbov

Na farebný čas v podobe jesene a teší mnoho ľudí. V tomto období sa vydávajú do lesa, aby odkryli jeho tajomstvá a odniesli si domov poklady nájdené pod opadaným lístím a medzi stromami. Na tento dobrodružný lov sa chystá nejeden skúsený aj neskúsený hubár. V tomto článku sa dozviete zopár rád a trikov, ako sa na hubársku sezónu nachystať. Zistíte, čo si vziať do lesa, ale aj to, čo v lese robiť a nerobiť. Na záver ponúkame aj zopár tipov na spracovanie podkladu v podobe hríbov.

Kedy ísť na hríby?

Hríby všeobecne rastú počas celého roka. Avšak väčšina našich jedlých húb rastie od apríla do novembra. Sezóna, teda začína v apríli a končí v novembri. Do lesa by ste však mali vyraziť podľa toho, aké hríby chcete zbierať. V apríli a máji je najvyhľadávanejšia čírovnica májová – májovka. Po jej sezóne sa postupne začínajú objavovať druhy hríbov, ktoré pozná každý hubár – kozáky, kuriatka, plávky, suchohríby a iné. Hubárska sezóna však veľmi závisí na počasí. Pre rast hríbov je podstatný dostatok vlahy a primeraná teplota. Preto, keď je september ešte teplý, je najobľúbenejším mesiacom pre zber hríbov.

Mnoho hubárov obľubuje chodiť do lesa skoro ráno. Nie je to však pre to, že by hríby rástli zo dňa na deň. Hríby rastú počas celého dňa. Ísť ráno do lesa je skôr praktická záležitosť. Platí známe “kto skôr príde, ten prv berie”. 

Hubárska výbava

Aby ste hríby nemuseli nosiť v rukách, potrebujete na ne nejakú nádobu. Najviac používaný býva prútený košík, keďže sa v ňom hríby nezaparia. Druhá podstatná vec je nožík. Použiť môžete hocijaký zatvárací nôž. Existujú však aj špeciálne hubárske nože, ktorých súčasťou je štetec na očistenie hríbu. Ak patríte medzi začiatočníkov alebo si nie ste istý, vezmite si so sebou aj atlas hríbov. V dnešnej dobe existuje aj mnoho mobilných aplikácií na rozpoznanie jedlých hríbov. Mobil je tiež potrebný aj kvôli navigácií, ak by ste náhodou zašli, na miesto ktoré nepoznáte. Je tiež potrebné sa primerane obliecť a zobrať si niečo na pitie a jedenie. Potrebný je aj repelent proti kliešťom.

Zopár rád a tipov

  1. Dávajte si pozor kam šliapete. Keď nájdete prvý hríb, je dosť možné, že v jeho okolí sa nachádzajú ďalšie alebo ich zárodky. Je, preto dôležité premýšľať nad ďalším krokom.
  2. Na zber húb je potrebné využívať prútený košík, nie igelitku. V igelitovej taške sa hríby rýchlo zaparia a zvlhnú.
  3. Nezbierajte malé nedorastené hríbiky. Malý hríb nie je dostatočne vyvinutý. Rovnako si nemusíte všimnúť menšie znaky, podľa ktorých rozoznáte či je hríb jedlý alebo jedovatý. 
  4. Zbierajte len tie hríby, ktorými ste si 100% istí. Pokiaľ sa vám nezdá čo i len malý detail, hríb radšej nechajte v lese.

Ako nazbierané hríby spracovať?

Hríby sme pozbierali, čo však s nimi? Môžete ich dať usušiť, zamraziť, sterilizovať alebo z nich hneď pripraviť jedlo. Pred ich spracovaním, je potrebné ich očistiť. Hríby sa neumývajú. Postačí ich poriadne obrezať a očistiť od ihličia, hliny alebo iných nečistôt.

Keď sa rozhodnete ich dať usušiť, je potrebné ich nakrájať na plátky široké približne pol centimetra. Následne ich naukladajte na noviny alebo papier. Hríby možno sušiť v rúre, sušičke, na radiátore alebo voľne na slnku. Môžete ich aj navliecť na šnúrku a sušiť voľne v priestore. Zo sušených hríbov si následne môžete pripraviť hubové korenie, stačí ich len pomlieť. Sušené hríby skladujte v sklenenej uzatvorenej nádobe, keramickej nádobe na to určenej alebo v pohári s vrchnákom.

Ak si chcete hríby zamraziť, je potrebné ich najprv povariť vo vode. Následne ich nechajte vychladnúť a potom ich vložte do vrecka vhodného na mrazenie potravín. Hríby môžete podusiť na masle alebo oleji a následne dať zamraziť.

Pri sterilizácií hríbov je potrebné použiť kyslý, sladkokyslý alebo slaný nálev. Očistené hríby nakrájajte a poukladajte do čistých pohárov. Môžete k nim pridať cibuľu, kôpor alebo iné dochucovadlá. Následne ich zalejte pripraveným nálevom, uzatvorte a dajte sterilizovať. 

Ďalšia možnosť je z hríbov hneď uvariť jedlo. Obľúbená je hubová praženica, polievka, vyprážané alebo grilované hríby a mnoho iných. Hríby sú však ťažšie stráviteľné, preto ich netreba kombinovať s príliš veľa tukom. Tiež sa neodporúča ich jesť pred spaním.

Hríby sú chutným darom prírody, preto netreba zabudnúť byť v voči nej ohľaduplný. Ak sa do lesa ešte len chystáte, nezabudnite si pripraviť potrebné veci, teplo sa obliecť a môžete vyraziť. Popri zbieraní hríbov si vychutnáte pestrofarebnú jeseň a zrelaxujete. Doma si ich len spracujete podľa svojich potrieb a môžete sa tešiť na ich ďalší lov a návštevu lesa.

Kategórie článkov