5 rýchlych receptov na Veľkú noc

Veľkonočné pečenie, pokrmy a tradície patria k sviatkom jari. Čo však pripraviť na veľkonočný stôl? Ponúkame Vám 5 veľkonočných receptov, ktoré tím DO-TEX pripravil na slávenie Veľkej noci a privítanie jari. Najskôr sa však pozrime na pôvod Veľkej noci a jej tradície.

Veľká noc vzišla pôvodne zo židovského sviatku a tradičných rituálov na privítanie jari. Pre kresťanov je to najväčší sviatok, pretože slávia zmŕtvychvstanie Ježiša Krista. Tento sviatok nemá pevne stanovený dátum, pripadá vždy na prvú nedeľu po splne mesiaca od jarnej rovnodennosti. Veľkonočné tradície sú väčšinou späté s prírodou a náboženstvom. Veľký týždeň sa začína Zeleným štvrtkom, kedy sa naši predkovia umývali rannou rosou, aby boli zdraví. Na Veľký piatok sa kúpali po krk ponorení v potoku a na Bielu sobotu sa celá domácnosť chystala na Veľkonočnú nedeľu, ktorá bola vyvrcholením sviatkov a spojená s hodovaním. Veľkonočný pondelok bol spájaný so zábavou, oslavami, kúpačkou a šibačkou.

Dnes je Veľký týždeň spojený najmä s pôstom a farbami. Na Zelený štvrtok sa na obed podáva “zelené jedlo”, väčšinou špenát. Na Veľký piatok kresťania nejedia mäso a postia sa, preto sa podáva jednoduchý pôstny pokrm. Na Bielu sobotu sa stále celá domácnosť pripravuje na Veľkonočnú nedeľu, gazdinky chystajú rôzne koláče a pochutiny, ktoré sa podávajú práve v nedeľu. Na Veľkonočnú nedeľu sa hoduje, na obed sa podáva rôzne mäso. Veľkonočný pondelok je spájaný so šibačkou aj keď táto tradícia u nás postupne zaniká. 

Veľkonočná symbolika je spojená so zvieracou symbolikou. Medzi najčastejšie symboly patria zajace, kuriatka, vajíčka a baránok. Táto symbolika sa používa aj pri príprave veľkonočných pokrmov a koláčov.

A teraz sa môžeme pustiť do varenia a pečenia.

  1. Pažítková polievka od Janky

Potrebujeme:

  • 3 väčšie zemiaky,
  • soľ,
  • šálku mlieka,
  • trošku masla,
  • 1 žĺtok,
  • 2 lyžičky najemno nasekanej pažítky
  • menšie kúsky staršieho chleba.

Nakrájané zemiaky uvaríme v osolenej vode. Vodu zlejeme a dáme bokom. Zemiaky popučíme, ako na kašu a pridáme maslo a mlieko. K zemiakom prilejeme horúcu vodu, v ktorej sme ich predtým uvarili a zbytok mlieka, ktorý sme rozmiešali so žĺtkom a pažítkou. Zmes už nevaríme. Podávame s opečenými kúskami chleba.

  1. Veľkonočné medovníčky od Vierky

Potrebujeme:

  • 600 gramov hladkej múky,
  • 250 gramov práškového cukru,
  • 200 gramov masla,
  • 6 polievkových lyžíc medu,
  • 2 polievkové lyžice kakaa,
  • 3 vajíčka,
  • 1 prášok do pečiva,
  • 3 lyžičky perníkového korenia.

Všetky ingrediencie spolu premiešame a vytvoríme cesto. Cesto vyvaľkáme a vykrajujeme z neho medovníčky. Na rozdiel od Vianoc, použijeme vykrajovačky v tvare vajíčka, zajačika, kuriatka alebo barančeka. Poukladáme na plech s papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a pečieme 7-8 minút na 180°.

  1. Nepečená roláda od Janky

Potrebujeme:

  • 6 balíkov Marína keksov,
  • 400 gramov práškového cukru,
  • 12 polievkových lyžíc kávy.

Plnka:

  • 200 gramov masla,
  • 200 gramov práškového cukru,
  • 2 žĺtky.

Marína keksy rozdrvíme valčekom na prášok. Do prášku z keksov pridáme práškový cukor a kávu. Z toho vytvoríme cesto, vytvarujeme ho do guličky a na noc odložíme do chladničky. Na druhý deň pripravíme plnku. Vyšľaháme maslo so žĺtkami a s práškovým cukrom. Pripravené cesto rozvaľkáme, natrieme plnkou a zrolujeme. Zabalíme do alobalu a skladujeme v chladničke. Podávame nakrájané na tenké plátky.

  1. Žĺtkové rezy od Ľubky

Potrebujeme:

  • 250 gramov masla,
  • 250 gramov práškového cukru,
  • 150 gramov polohrubej múky,
  • 250 gramov orechov,
  • 6 bielkov.

Poleva:

  • 6 žĺtkov,
  • 300 gramov práškového cukru.

Maslo vymiešame s cukrom do hladka, pridáme múku a pomleté orechy. Z bielok vyšľaháme sneh a pridáme do cesta. Cesto dáme piecť. Medzitým si pripravíme polevu zo žĺtkov a cukru, ktorú vylejeme ešte na teplý koláč.

  1. Veľkonočná vajíčková nátierka od Janky

Potrebujeme:

  • vajcia uvarené natvrdo,
  • maslo,
  • horčicu,
  • soľ,
  • korenie,
  • 1 – 2 lyžičky smotany,
  • pažítku.

Vajcia uvarené natvrdo ošúpeme a prekrojíme pozdĺžne na dve polovice. Vyberieme z nich žĺtky, ktoré popučíme, zmiešame s maslom, horčicou, soľou, korením a smotanou. Množstvo prispôsobujeme počtu vajíčok. Nátierku naplníme do plniaceho sáčku. Polovice bielok plníme nátierkou a ozdobíme nadrobno nasekanou pažítkou.

Takto pripravenými koláčmi a pokrmami oslávite Veľkú noc a určite potešíte nejedného šibača. U nás na e-shope a na predajni nájdete všetko čo sme použili na prípravu, pečenie a servírovanie. Prajeme Vám dobrú chuť a príjemné prežitie Veľkej noci.