5 tipov na vypestovanie zeleniny v byte

Máte radi čerstvú zeleninu a bylinky? V obchodoch si za čerstvosť treba zaplatiť. Avšak zeleninu a bylinky si viete vypestovať aj sami. Nemáte záhradu? Nevadí. Vypestovať si čerstvú zeleninu je možné aj doma na balkóne. V tomto článku vám ponúkame 5 rád a tipov ako na to.

  1. Predpestovanie priesad

Prvým krokom je predpestovanie priesad. Tento krok je dôležitý, vzhľadom na dlhé vegetačné obdobie niektorých rastlín. O tom, kedy treba začať so sadením priesad vám veľa napovedia obaly semienok rastlín, ktoré sa chystáte zasadiť. Niekedy sa tam uvádza mesiac, niekedy dĺžka týždňov pred plánovaným sadením už vyrastených rastlín. Všeobecne sa však odporúča začať vo februári alebo na začiatku marca. A ako na to?

Budete potrebovať semienka rastlín, ktoré sa chystáte vypestovať, vhodný substrát a nádoby na výsev. Môžete použiť sadbovač, mini parenisko alebo aj obaly z vajíčok. 

  • Substrát je potrebné ukladať v dvoch vrstvách.
  • Prvú vrstvu jemne utlačte.
  • Druhú vrstvu jemne preosejte.
  • Semienka mierne zatlačte dnu.
  • Semená, ktoré klíčia na svetle, nezasypívajte.
  • Substrát zavlažte pomocou rozprašovača, avšak nepremočte ho.

  1. Použitie mini pareniska

Pareniská existujú studené a teplé. V teplom parenisku produkuje teplo na spodku rozložený kravský alebo konský hnoj. Studené parenisko ohrievajú iba slnečné lúče, ide o skleníkový efekt. Mini pareniská existujú s nožičkami, vhodné na balkón alebo pareniska prenosné, ktoré môžeme dať aj na parapet.

Do pareniska môžeme poukladať sadbovače s už pripravenými priesadami alebo drenáž/ keramzit. Na to substrát, do ktorého priamo zasadíme semienka. Parenisko zavrieme a umiestnime na parapet alebo balkón. Mini parenisko položené na parapete vnútri je potrebné pravidelne vetrať. Keď máme parenisko na balkóne, treba jeho vetranie prispôsobiť teplote vonku. Ak je krajšie počasie, parenisko treba nechať otvorené, keď je vonku zima, necháme ho celý deň zatvorené.

  1. Starostlivosť o sadenice

O sadenice je potrebné sa starať. Zalievať ich je vhodné vždy večer. Je však potrebné dať pozor, aby ste ich nepreliali. Do kanvičky na vodu si pridajte aj rozpustné hnojivo, je možné použiť aj hnojivo na izbové kvety. Rastliny majú tendenciu sa ťahať za svetlom. V takom prípade je potrebné sadbovač alebo parenisko otočiť a tým ich vyrovnať.

  1. Pikírovanie priesad

Pikírovanie priesad im zabezpečí priestor na rast, viac živín a a vlahy. S pikírovaním je vhodné začať vtedy, keď sa objavia okrem klíčnych lístkov aj prvé dva pravé. Budeme potrebovať substrát, pikírovací kolík alebo ceruzku a väčší sadbovač, alebo kelímky od jogurtu. 

  • Pri výbere priesad si pomôžte ceruzkou alebo pikírovacím kolíkom.
  • Priesadu jemne vyberte za klíčne lístky, dajte však pozor, aby sa nepretrhla.
  • Vložte ju do nádoby s pripraveným substrátom.
  • Vyhĺbte dostatočne hlbokú jamku, aby sa rastlinka zmestila až do hĺbky pôvodných klíčnych lístkov.
  • Substrát s rastlinou dostatočne zvlhčíme.

  1. Výsadba priesad

S výsadbou priesad nie je potrebné sa ponáhľať. Ak budete rastliny skladovať na balkóne, je potrebné ich koncom marca začať privykať na chlad a priamy slnečný svit. Priesady otužujeme vetraním alebo, v prípade pekného počasia, ich postupným vykladaním von. Keď pominú nočné mrazy, môžeme začať s ich výsadbou. Niektoré rastliny, šalát, rukola, reďkovka a iné, môžu zostať v parenisku, kým sa nezjedia. Iné presadíme do kvetináčov alebo hrantíkov. Je potrebné vybrať taký, ktorý má dobrý systém odvodnenia, aby rastliny po daždi nestáli vo vode. Kvetináče je možné nechať z vonku na parapete, hrantíky je potrebné poriadne uchytiť. Rastliny treba pravidelne polievať a hnojiť.

Teraz, keď už vieme, ako si vypestovať zeleninu a bylinky doma na balkóne, stačí si prichystať potrebné veci, semienka a už len začať. Zeleninu a bylinky, ktoré si sami vypestujete, si veľmi rýchlo obľúbite. Nielenže bude chutnejšia a zdravšia ako tá, ktorú kupujete bežne v obchode, bude vám aj vzácnejšia, pretože ste si ju vypestovali vlastnými rukami.