Vyhľadať
Close this search box.
Vyhľadať
Close this search box.

Vianočné pečenie

Vianoce bez sladkého vianočného pečiva si snáď už nevieme ani predstaviť. Predvianočné pečenie, zdobenie a príprava na Vianoce spája v tomto období mnoho ľudí. Kde sa však táto tradícia vzala? Aké boli a sú typické vianočné koláče? To všetko sa dozviete v nasledujúcom článku, v ktorom vám tiež ponúkame recept na jeden z najtradičnejších vianočných koláčov.

Tradícia vianočného pečenia

Vianočné pečenie má na Slovensku dlhú tradíciu. Jeho korene siahajú až ku keltom, ktorí pri oslave slnovratu obetovali bohom sladké lievance. Tradíciu vianočného pečenia prevzali neskôr aj kresťania. Cukor sa do Európy dostal až v 16. storočí a používal sa najmä na medicínske účely. Námorné objavy tiež priniesli do Európy aj mnoho korenín, ako je škorica, zázvor, sušené ovocie alebo mandle.

Pravdepodobne prvým vianočným koláčom bol medovník. Išlo o koláč sladený medom a ochutený všelijakým korením. Vianoce mali byť totiž štedré a bohaté. V chudobnejších oblastiach sa piekli koláče s lekvárom, v bohatších kysnuté koláče s plnkou. Aj výber surovín mal počas Vianoc symbolický význam. Mak, orechy, med, syr alebo tvaroh mali priniesť rodine zdravie, šťastie, bohatú úrodu a peniaze. Príkladom takéhoto koláča je vianočný štedrák. Je to kysnutý koláč so štyrmi plnkami – makovou, orechovou, tvarohovou a lekvárovou.

Typické vianočné medovníky alebo vanilkové rožky sa u nás začali objavovať až neskôr. Pečenie medovníkov bolo povýšené až na remeslo. Medovnikárstvo sa vyvíjalo najmä v okolí banských miest alebo ponitria.

Dnešné vianočné pečenie

V dnešných časoch sa pečú na Vianoce koláče od výmyslu sveta. V takmer každej domácnosti je však stále možné nájsť medovníky, typickú vianočku alebo štedrák. Obľúbené sú však stále vanilkové rohlíky, oblátky, linecké koláčiky, medvedia labky a mnoho iných. Vianočné pečenie sa však v mnohých domácnostiach líši. Niekde k tým tradičným slovenským pribúdajú aj inšpirácie zo zahraničia. Všetko však s vôňou vanilky, škorice alebo iným vianočným korením.

Medovníky

Najtypickejšie a najviac obľúbené sú medovníky. Receptov na ich pečenie je však mnoho. Každá domácnosť, každá gazdiná si recept vždy prispôsobí. Niekto do receptu pridá kakao, iný viac medu, iný zase oriešky. Keď však žiadny recept nepoznáte, jeden vám ponúkame.

Medovníky od Barborky

Potrebujete:

  • 400 gramov hladkej múky
  • 140 gramov práškového cukru
  • 60 gramov palmarínu
  • 2 vajcia
  • 2 polievkové lyžice tekutého medu
  • 1 zarovnaná čajová lyžička sódy bikarbóny
  • 1 polievková lyžica perníkového korenia

Všetky suroviny spolu zmiešajte, kým sa nespoja do cesta. Cesto sa bude trochu lepiť. Následne ho treba zabaliť do kuchynskej fólie a nechať odstáť v chladničke pár dní. Po pár dňoch z neho môžete začať robiť medovníky. Odstáte cesto treba rozvaľkať na doske, na hrúbku približne 1 milimeter. Následne z neho pomocou vykrajovačiek rôznych tvarov vykrajujete medovníky. Medovníky ukladajte na plech s papierom na pečenie a pečte pri teplote 180°C. Upečené medovníčky je potrebné nechať vychladnúť a odložiť do nádoby, aby trochu zmäkli.

Zdobenie medovníkov

Tak, ako sa recepty na medovníky v domácnostiach líšia, líši sa aj typ ich zdobenia. Niekto ich ozdobí orieškom alebo hrozienkom na vrchu. Iní zas medovníčky pred pečením natrú žĺtkom. Ďalší ich zdobia polevou. Je možné ňou vytvoriť na medovníkoch krásne obrazce a ornamenty. Ponúkame vám recept na jednu takú polevu a postup ako na ich zdobenie.

Poleva od Barborky

Potrebujete:

  • 150 gramov práškového cukru
  • 1 bielko
  • 1 zarovnaná čajová lyžička solamylu
  • 3 – 4 kvapky citrónovej šťavy

Práškový cukor je potrebné najmenej trikrát preosiať cez jemné sitko, aby v ňom nezostali žiadne hrudky. Následne pridajte bielko a solamyl. Vzniknutú zmes šľahajte kuchynským šľahačom minimálne 10 minút. Ku koncu šľahania treba pridať pár kvapiek citrónovej šťavy. Treba si však dať pozor, aby ich nebolo veľa, pretože sa poleva bude roztekať a nebude dobre držať na medovníkoch. Polevu naplňte do trojuholníkových cukrárenských sáčkov. Spodný koniec odstrihnite tak, aby tam vznikla malá dierka. Nesmie byť príliš hrubá ani tenká. Následne môžete začať zdobiť.

Vianočné pečenie má u nás dlhú tradíciu. Pripravte sa na Vianoce v predstihu, aby ste sa nemuseli stresovať, že nestíhate piecť. V našej ponuke nájdete rôzne pomôcky na pečenie, formy na koláče rôznych tvarov a misky všelijakých veľkostí. V ponuke sú tiež vykrajovačky rôznych tvarov, napríklad Mikuláš, stromček, hviezda alebo aj psík.

Kategórie článkov